Aki meg szeretné tartani a dolgozóit, felejtse el a cellázott irodákat

Aki meg szeretné tartani a dolgozóit, felejtse el a cellázott irodákat

Ha egy cég rossz helyen van, azaz nem megfelelő a lokációja, a jelöltek egészen egyszerűen nem mennek el oda. Tudni kell, hogy borzasztóan sokat számít, hol van az iroda, milyen szolgáltatások vannak jelen, és mennyire felel meg a kor elvárásainak – mondta el Kalaus Valter, a VLK Cresa ügyvezető partnere a Portfolio HR Revolution 2019 konferencián, ahol a KKV szektor szemüvegén keresztül vizsgálták a szakemberek a munkaerőhiányt és más, az iparágat érintő kihívásokat.

Vajon lehetséges-e megtartás és motiváció béremelés nélkül? – többek között erre a kérdésre is választ kaphattak a konferencia résztvevői Kalaus Valtertől. A kérdésekre sok kreatív válasz érkezett a hallgatóság részéről, de jellemzően mindnek köze van a béremeléshez – ami azonban drága. A megoldás Kalaus szerint kézenfekvő: a cellázott iroda a múlté, egy hagyományos, régi típusú környezetben sokkal nehezebb motiválni a munkavállalókat. Minden cégnek el kell döntenie, mit jelent számukra az iroda, mit szeretnének reprezentálni vele. Egy nemrég végzett kutatásból kiderül, hogy a munkavállalóknak a pénz után a kellemes munkakörnyezet számít legjobban, miközben a munkáltatók ugyanezt csak a 8. helyre sorolták. A vezetők természetesen úgy szoktak védekezni és azzal érvelnek, hogy erre nincs pénz, de ha jobban utánajárnak, pontosabban a megfelelő szakemberrel együttműködve megnézik, kiderül, hogy sokkal kifizetődőbb, ha az adott irodai környezet vonzó és lokációja megfelelő.

Az iroda egy HR eszközzé lépett elő; épp ezért fontos, hogy a HR részt vegyen a kiválasztási folyamatban, még akkor is, ha ezzel a feladataik tovább bővülnek. Mára egyértelművé vált, hogy a HR-es vezetők, kollegák, döntéshozóvá léptek elő.

Mi, a Cresa-nál abban segítünk, hogy a cégeknek hatékonyabb munkakörnyezetet sikerüljön kialakítaniuk; teljes körű megoldást kínálunk, és nem csupán egy épületet.

A Portfolio összefoglaló cikke a konferenciáról: https://bit.ly/2VI61lS