Hotel bumm az európai ingatlanpiacon

Hotel bumm az európai ingatlanpiacon

A szeptember 18-19-én Bécsben megrendezett CEE Property Forum 2019 céljaként tűzte ki, hogy összehozza az európai ingatlanipar vezető döntéshozóit, hogy megvitassák iparáguk legfontosabb trendjeit és jövőjét. A közép- és kelet-európai ingatlanszakértők vezető konferenciáján több mint 30 ország vezérigazgatói, befolyásos befektetői, bankárok, fejlesztők, tanácsadók, gyorsan növekvő proptech startup alapítók, építészek és értékbecslők vettek részt.

A turizmus fellendülésének köszönhetően a régiós hotelpiac rengeteg lehetőséget tartogat, miközben a befektetők számára is egyre vonzóbb eszközzé válik. A turisták igényei a fapados légitársaságok és a szállásadó szolgáltatások terjedésével egyre gyorsabban változnak, azonban hotelfejlesztés szempontjából a kelet-közép-európai régió ma messze a legjobb terep. A konferencián lehetőség volt a különböző iparágak párbeszédére, európai befektetők panelbeszélgetéseire és közép-európai bankár kerekasztal beszélgetést is tartottak.

A kétnapos konferencián a VLK Cresa-t Takács Péter képviselte, aki a hazai piacon egyedülállóan, a nemzetközi szállodaláncoknál szerzett nyitási és üzemeltetési tapasztalatát ötvözi ingatlantanácsadói tevékenységével.

A kerekasztal beszélgetésen cégünk ügyvezető partnere a közelmúlt hotelprojektjeinek tapasztalataiból merítve elmondta, hogy ma Magyarországon és Lengyelországban nagyon aktív a piac, mindenki működő hotelt akar venni, de nehéz jó terméket találni korrekt áron. Szerencsére terjed a bérleti konstrukció, ami intézményi befektetőket és a family office-okat is vonzza; ezeket a projekteket szinte minden bank szívesen finanszírozza, mert kiszámíthatóbb a cash-flow. A hotelfejlesztési lázban olyan márkák is megindultak Magyarország felé, akik eddig nem rendelkeztek budapesti egységgel; ők még mindig a management alapú üzemeltetési szerződéseket preferálják és a magasabb kockázatot vállaló fejlesztők, bankok és befektetők aktív tárgyalásokat folytatnak velük.

Az, hogy az irodaházak befektetési piaca egyre zsúfoltabbá válik és a hozamok csökkennek, szintén terel a hotelpiac irányába érdeklődőket, de elsősorban a turisztikai teljesítménymutatók és a régióban relatív alacsonyabb árak és attraktívabb hozamok vonzzák a vevőket, de ugyanolyan fontos a bérlő és a bérleti díj kiszámíthatósága mint egy iroda- vagy kereskedelmi ingatlan esetében.

Itthon a fejlesztők is egyre nagyobb potenciált látnak a hotelekben, hazai és nemzetközi játékosok egyaránt terjeszkednek e téren, ám egyelőre még csak a főváros a kiemelt célterület.

Mivel a jó elhelyezkedésű telkek száma egyre csökken, már most is létezik és egyre többet fogunk látni funkcióváltással összekötött projektről, tehát amikor irodaházból vagy lakóházból lesz szálloda.

A hotel fejlesztésben szerzett tapasztalatainknak köszönhetően csapatunk számos nemzetközileg is elismert projektben vett részt. Büszkék vagyunk arra, hogy az új szállodák és vendéglátó egységek nyitásával a VLK Cresa is hozzájárul Budapest és Magyarország fejlődéséhez.

További információ: https://bit.ly/2mr2GMh